mcgoldrivk-01.jpg

Høstens spiller?

Snart halvspilt i League 1. Hvem har vært høstens spiller?

Det skal godt gjøres å sette sammen et lag av spillere som knapt har hilst på hverandre før og få dem til å fungere som et lag med en gang. Men alt i alt har vel første halvdel av 22/23-sesongen vært brukbar for the Rams. 9 seiere, 7 uavgjorte og 5 tap, 28-17 i målscore og 34 poeng. Det gir en 6. plass i League 1. Helt ok. Men at Derby County er hele 11 poeng bak direkte opprykksplass, er kanskje like bra. Selv om en tar i betraktning at de har spilt en kamp mindre enn de tre på toppen.

Med litt færre unødvendige uavgjorte i kamper Derby dominerte på bortebane under Roseniors litt forsiktige spillestil, hadde avstanden sett klart mer overkommelig ut. For egentlig, selv om jeg vet det ikke er slik fotballen fungerer, forventer jeg at Derby skal vinne mot alle lag i denne divisjonen, med et mulig unntak for Ipswich og Sheffield Wednesday. Såpass kvalitet mener jeg det er på spillerne Liam Rosenior hentet før sesongstart. Likedan at de som ble igjen, er gjennomgående av god kvalitet på dette nivået.

Ikke alle har innfridd. Curtis Davies begynner nok å kjenne på årene, selv om han fortsatt er en fighter de lux og en stor kaptein. Det er også interessant at Richard Stearman, om hvem en kan si det samme, ikke virker å ha Paul Warnes tillit som spiller, men som inspirator og nærmest som en del av staben. Det opplagte hullet i laget, er på backplass. Haydon Roberts, Craig Forsyth og Louie Sibley har alle spilt på venstreback. Sibley har plassen nå og han er, til tross for god innsats, ikke noen back, men en offensiv midtbanespiller. 

På høyrebacken spilte først Jason Knight, så Korey Smith, etter at Knight ble skadet. Ingen av dem er høyrebacker, men jeg synes begge har klart seg bra. Warne ønsker egentlig å spille med tre bak og to wingbacker. Mendez-Laing har blitt bedt om å spille wingback, en rolle han ikke er veldig glad i. Noe han selv har sagt. Warne har derfor lagt om til fire bak i de siste kampene og det har fungert mye bedre.

I midten har Craig Forsyth steppet inn etter som Davies og Chester har vært ute med skade. Både han og makker Erian Cashin er venstrebente, men det har ikke fremstått som noe problem. Og du verden som gode, gamle Forsyth har prestert som midtstopper. Han er i manges øyne en kandidat til høsten spiller etter den ene gode kampen etter den andre. Makker Cashin har også vært god og har gjort at de to er bombesikre på papiret når Warne setter opp laget.

Bak de 3/4/5 i forsvaret finner vi Joe Wildsmith. Knapt noen hadde hørt om ham da han levde en skyggetilværelse i Sheffield Wednesday. Rosenior ville han skulle spille som en sweeper-keeper og det var har han tydeligvis ikke veldig komfortabel med. Under Warne spiller han som vanlig keeper - og som han har prestert. I kamp etter kamp har han vært tryggheten selv og det har ikke manglet på kampavgjørende redninger. Mange, inkludert tidligere Derby-keeper Eric Steele, holder ham som Derbys beste stiller denne høsten.

På midtbanen har Hourihane og Bird vært den foretrukne duo. Mange, svært mange, har innvendt at de er for like. Hourihane har uten tvil masse kvaliteter, men jeg er usikker på om han passer i League 1. Jeg synes han i hovedsak har underprestert. Max Bird er kaptein når Davies ikke spiller. Han har vært ok, men jeg forventer egentlig mer.

Fremover på banen har Tom Barkhuizen spilt på venstrekanten. Det er også en jeg hadde forventet mer fra. På høyrekanten spiller Nathaniel Mendez-Laing når han ikke er skadet og Lewis Dobbin når Mendez-Laing er ute. Dobbin har sine fantastiske øyeblikk, men som mange unge spillere, blir det litt mye "hot and cold". Og han mangler foreløpig avslutningsegenskaper. Men mulighetene er store for at han kan bli en god spiller - da for Everton.

Mendez-Laing er for meg den store, positive overraskelsen. Sheffield Wednesday-fansen lo av oss da han kom. Nå er det vi som ler. Maken til hurtigtog og direkte-ekspress er det lenge siden jeg har sett i Derby-trøye. Kanten har vært et problem i mange sesonger, men ikke med Mendez-Laing. Rett og slett en strålende kantspiller.

På topp har James Collins, David McGoldrick og William Osula spilt. Sistnevnte på lån og er igjen en med en svært lovende fremtid. Fysisk sterk og rask som få. Collins startet å score mål da Warne kom inn. Sju mål er bra. Likevel er jeg ikke like stor fan av Collins som Warne er. Ok, men ikke mer. David McGoldrick, derimot, har vært strålende. 10 mål og to hat-trick sier sitt. Men ikke bare det. Teknisk sett er han i en egen klasse, ikke bare i League 1, men i hele den engelske ligaen under Premier League.

Så bli jeg stående med disse fire: Joe Wildsmith, Craig Forsyth, Nathaniel Mendez-Laing og David McGoldrick. I finaleheatet legger jeg inn de to siste. Men å velge mellom Mendez-Laing og David McGoldrick klarer jeg ikke.

Einar Sand